Update placed BOM

Post your feature requests here. Please use search function to ensure it is not here yet.
Post Reply
Message
Author
randee
Posts: 8
Joined: 27 Oct 2020, 00:21

Update placed BOM

#1 Post by randee » 30 Nov 2020, 20:31

Add ability to update a placed BOM with a right-click or menu command, or maybe an option to auto-update whenever schematic refs / values / names are changed.

Having to manually re-place the BOM each time a change is made is inconvenient, and prone to errors i.e. mismatch between schematic and BOM.

Alex
Technical Support
Posts: 3502
Joined: 14 Jun 2010, 06:43

Re: Update placed BOM

#2 Post by Alex » 01 Dec 2020, 10:31

Thank you for the request, we have major improvements in BOM feature for the next version.

kolod
Posts: 1
Joined: 28 Jul 2014, 17:18

Re: Update placed BOM

#3 Post by kolod » 31 Jan 2021, 15:56

It would be great if, when grouping a large number of components in a row, their RefDes were reduced.
Example:
R1,R2,R3,R4,R5 -> R1...R5
C1,C4,C5,C6,C7 -> C1,C4...C7

Add a property to a component that prevents it from being added to the BOM.
For example, for SMD jumpers or optional components.

Alex
Technical Support
Posts: 3502
Joined: 14 Jun 2010, 06:43

Re: Update placed BOM

#4 Post by Alex » 08 Feb 2021, 10:14

Thank you for the suggestion about reducing RefDes numbers.

We added assembly variants in version 4.1. You can create a variant where one of several components are excluded and this will be applied when you export BOM and Pick and Place.

RB_ENG
Posts: 2
Joined: 17 Feb 2021, 16:11

Re: Update placed BOM

#5 Post by RB_ENG » 17 Feb 2021, 16:15

I use v4.1 and want to use the BOM variant option. How do I access this feature? The manual say use a "..." button, well there is not "..." on the BOM pop up window. Thanks.

Tomg
Expert
Posts: 1740
Joined: 20 Jun 2015, 14:39

Re: Update placed BOM

#6 Post by Tomg » 18 Feb 2021, 09:22

I believe this feature is only available in the PCB Layout editor. It is my understanding (could be wrong of course) that it might be added to the Schematic Editor in the near future.
bom.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tom

User avatar
KevinA
Posts: 564
Joined: 18 Dec 2015, 15:35

Re: Update placed BOM

#7 Post by KevinA » 18 Feb 2021, 13:12

Alex wrote:
08 Feb 2021, 10:14
Thank you for the suggestion about reducing RefDes numbers.

We added assembly variants in version 4.1. You can create a variant where one of several components are excluded and this will be applied when you export BOM and Pick and Place.
Great idea, save editing the P&P file, now please add text in the Assembly Variant window that explains 'Uncheck to Exclude from P&P' for those of us with short memories.

RB_ENG
Posts: 2
Joined: 17 Feb 2021, 16:11

Re: Update placed BOM

#8 Post by RB_ENG » 19 Feb 2021, 10:07

"I believe this feature is only available in the PCB Layout editor"

Tom, thank you for the answer. Variants only show up in the layout editor. Also, the schematic BOM export does not group like parts together on a BOM.

Tomg
Expert
Posts: 1740
Joined: 20 Jun 2015, 14:39

Re: Update placed BOM

#9 Post by Tomg » 19 Feb 2021, 11:07

"...Also, the schematic BOM export does not group like parts together on a BOM..."
Are you talking about doing something like this?...
schbom.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tom

Post Reply