DipTrace Forum
http://www.diptrace.com/forum/

How to have separated ground pours for analog and digital
http://www.diptrace.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=23
Page 1 of 1

Author:  kalbun [ 15 Jun 2010, 19:03 ]
Post subject:  How to have separated ground pours for analog and digital

Well... I write the first message in the forum, with a suggestion that was asked often in the old forum.

In several analog - as well as RF - circuits you need to separate various ground areas, to be connected in one point, possibly with a star configuration.
If you put two copper pours and join them with a trace, Diptrace assign both of them to the same netlist. This is not what we want.

Instead, put a zero Ohm resistor across the pours: this way, netlists remain separated, but from the electrical point of view you obtain the desired result.

Author:  Tedward [ 24 Jun 2013, 15:34 ]
Post subject:  Re: How to have separated ground pours for analog and digita

I did this by creating a 'link' component that was just an 0603 with the 2 pads joined together by a track. This achieves the same as the author suggested but allows the analog and digital grounds to be 2 separate nets without needing an actual resistor.

Author:  Tryin1953 [ 18 Aug 2016, 11:53 ]
Post subject:  Re: How to have separated ground pours for analog and digita

Tedward wrote:
I did this by creating a 'link' component that was just an 0603 with the 2 pads joined together by a track. This achieves the same as the author suggested but allows the analog and digital grounds to be 2 separate nets without needing an actual resistor.



yeah! me too.. I also created link and same goes with yours, it allows the analog and digital grounds to be separated w/o actual resistor.

Author:  dslocum [ 23 Sep 2017, 09:51 ]
Post subject:  Re: How to have separated ground pours for analog and digita

Could someone please post an example of this. I'm just not understanding this from the description.

Is this done in the Component editor?
How do I connect it in the schematic?

THanks

Author:  KevinA [ 23 Sep 2017, 14:44 ]
Post subject:  Re: How to have separated ground pours for analog and digita

A problem I have is the software delete nets with a single pin:
Attachment:
grounds.jpg

Which results in this:
Attachment:
grounds1.jpg


Notice the two pins without nets have a larger gap on the copper pour?
Why did DT decide to drop the ground connections? ERROR: Single pin in net: Net1, C3:1 / Net 2, C1:2

Update: Added a connector to get GND signals and tied the two grounds together with a simple trace in PCBeditor, no errors and the Gerber looks good.
Attachment:
ground2.jpg

Page 1 of 1 All times are UTC - 5 hours [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/